Meer lucht dan land

Eigenlijk wil ik met mijn foto’s altijd iets vanuit de lucht in beeld brengen. Een bouwwerk, een landschap, enzovoorts. De consequentie daarvan is dat ik foto’s maak met weinig lucht. Een strookje  om de kijker niet gedesoriënteerde te maken. Dus de horizon  hoog in beeld, met 60% tot 90% van de plaat land (of rivier, of zee).

Recent kwam ik via via terecht bij het werk van schilder Gerard Koster. Hij schildert landschappen, met enorm veel lucht.

Onafhankelijk van het onderwerp dat wordt gekozen, is elk schilderij een poging een gevoel van verstilling en eindeloze ruimte op te roepen. Hoge luchten boven een lage horizon leggen een vanzelfsprekende verbinding met de de traditie van Hollandse landschapsschilderkunst” staat er op zijn website.

Geïnspireerd door zijn werk heb ik mijn  ‘op routine’ afgekeurde foto’s doorgenomen. Afgekeurd, want maar 10%, 20% land. Maar inderdaad, als je  rustig, zonder in het achterhoofd het doel van documenteren naar die foto’s kijkt, roepen ze een sfeer van verstilling en eindeloosheid op.

Komende maanden zal ik af en toe zo’n foto plaatsen. Hier een eerste uit de Noordoostpolder.

 JD_20120907_IMG_0627