Nieuwe camera

Ik heb als extra camera een Gopro HD gekocht. Het is een apart ding, gemaakt voor extreem-sporters: 3x4x6 cm, 100 gram, extreme groothoek met een waterdichte behuizing. Op vakantie heb ik hem uitgebreid getest. Door de groothoek geeft het een apart beeld, zoals hieronder met de horizon als boogje, zodat je een sterk ‘wereldbol-effect’ krijgt.

Gopro laat zien dat de wereld rond is.

De kenner zal ook de vignetten zien. En het vlekje op de lens. En wellicht ook de fotograaf, in zandkleurig shirt.
Voor onderwater is ie leuk, en bij filmen lijkt de beeldkwaliteit beter dan bij fotograferen. Ik ga hem, naast (onderwater)filmen voor vliegerfotografie denk ik vooral gebruiken voor risico-foto’s, zoals fotograferen boven water, en als tweede camera aan de lijn, voor het maken van overzichtsfoto’s bij doen van karteringen. Bij karteren maak je een hoop overlappende foto’s, recht naar beneden, die aan elkaar worden gevoegd tot gebiedsdekkend kaartbeeld. Zeker bij monotone vegetatie is het dan makkelijk het overzicht te verliezen en is een groothoek-overzichtsfoto handig bij het aan elkaar plakken.